postheadericon Znaczenie ogrodnictwa

Produkcja ogrodnicza przeznaczona dla kraju, tak jak i inne produkcje, wiąże się ściśle z konsumpcją (spożyciem). Gdybyśmy zwiększali produkcję, nie zwiększając spożycia, należałoby się obawiać nadprodukcji. W ogrodnictwie na długie lata niebezpieczeństwo to nam nie grozi. Zarówno owoców jak i warzyw spożywamy stanowczo wciąż za mało, a kwiaty są najczęściej ozdobą jedynie możnych tego świata. Ta niesprawiedliwość społeczna może być tylko wyrównana przez ogródki przydomowe na wsi i w miastach oraz przez ogrody działkowe. Niewątpliwie bowiem warzywa, owoce i kwiaty, do których dojdziemy przy pomocy wysiłku naszej rodziny, są nam bardziej dostępne tak ze względu na koszt, jak i na łatwość zdobycia. Zarówno owoce jak i warzywa przyniesione w świeżym stanie z ogrodu do domu bardziej nam smakują i zawierają większe wartości odżywcze — przede wszystkim witaminowe. Ogródki amatorskie uczą nas „delektowania” się produktami własnoręcznie wypielęgnowanymi i przyzwyczajają do spożywania owoców i warzyw na codzień.

Comments are closed.

  • Przechowywanie warzyw

    Warzywa wybrane do przechowania na zimę powinny być dojrzałe i zdrowe, nie pokaleczone przy zbiorze, zebrane w dzień śnie zaschły. Ziemia na rozsadniku nie powinna być zbyt żyzna, aby cebula mię wyrosła w szczypior. Gdy szczypior zacznie usychać, wyjmujemy dymkę, układamy ją cienką warstwą na …
  • Nawozy pomocnicze nieorganiczne

    Nawozy mineralne, stosowane bądź jako dopełnienie do obornika lub innych nawozów organicznych, bądź jako samodzielne nawożenie tam, gdzie obornika brak, są nawozami jednostronnymi, bowiem zasadniczo zasilają glebę tylko w jeden składnik pokarmowy. Z nawozów pomocniczych są w użyciu głównie azotowe, fosforowe, potasowe i wapniowe, choć …
  • Woda

    Woda jest niezbędna do powstawania i utrzymywania się w glebie roztworów, które dostarczają roślinom składników pokarmowych w postaci soli: azotu, fosforu, potasu, wapnia, magnezu i innych. Woda znajdująca się w glebie dzięki zawartości dwutlenku węgla ma zdolność rozpuszczania związków trudno rozpuszczalnych i ułatwia roślinom pobieranie …