postheadericon Woda

Woda jest niezbędna do powstawania i utrzymywania się w glebie roztworów, które dostarczają roślinom składników pokarmowych w postaci soli: azotu, fosforu, potasu, wapnia, magnezu i innych. Woda znajdująca się w glebie dzięki zawartości dwutlenku węgla ma zdolność rozpuszczania związków trudno rozpuszczalnych i ułatwia roślinom pobieranie tych składników. W okresie letnim np. rośliny warzywne potrzebują na wytworzenie l g suchej masy 700—800 g wody. Powietrze zawarte w glebie przyczynia się do nagrzania jej oraz stanowi źródło tlenu, koniecznego do oddychania zarówno podziemnych części roślin, jak i organizmów istniejących w glebie. Toteż wysokość zbiorów w naszym ogródku za-Jeży również od ilości powietrza w glebie. Umiejętna uprawa polega na zachowaniu dobrego stosunku pomiędzy ilością wody, powietrza i odpowiedniej temperatury w glebie oraz na Utrzymaniu gruzełkowatej budowy gleby. Budowa gruzełkowa polega na tym, że poszczególne ziarenka gleby, łącząc się ze sobą w większe lub mniejsze grudki, powodują korzystne dla rozwoju roślin krążenie wody i powietrza, dając to, co nazywamy dobrymi własnościami fizycznymi gleby. Struktura gruzełkowa wpływa również dodatnio na bilans cieplny gleby.

Comments are closed.

  • Ogrody botaniczne

    Niedziela przeważnie zarezerwowana jest dla rodziny. Możemy ją wtedy spędzać na wiele różnych sposobów. Jeśli jest ciepło, możemy się wybrać na wycieczkę rowerową, albo spacer do lasu, bądź ogrodu botanicznego. Te ostatnie są ostatnio dobrą atrakcją turystyczną. Możemy bowiem nie tylko przyjemnie spędzić czas w …
  • Sadzenie drzew

    Czas sadzenia drzew i krzewów owocowych zależy od okresu, w którym postanowiliśmy naszą działkę obsadzić drzewkami. Najlepiej jest to postanowienie powziąć wczesną jesienią, po czym natychmiast zamówić drzewka, czas sadzenia natomiast uzależnić od gleby. Krzewy jagodowe, jak agrest, porzeczki, maliny oraz większość drzew owocowych lepiej …
  • Walka z przymrozkami

    Przy uprawie moreli najistotniejszą staje się walka z przymrozkami wiosennymi, które niszczą zarówno kwiaty, jak i zawiązki owoców, powodując zmniejszenie plonów. Często przymrozki nawet powodują, że dobre plony moreli w Polsce zbiera się zaledwie co kilka lat. Podobna zresztą sytuacja jest i w innych krajach. …