postheadericon Woda

Woda jest niezbędna do powstawania i utrzymywania się w glebie roztworów, które dostarczają roślinom składników pokarmowych w postaci soli: azotu, fosforu, potasu, wapnia, magnezu i innych. Woda znajdująca się w glebie dzięki zawartości dwutlenku węgla ma zdolność rozpuszczania związków trudno rozpuszczalnych i ułatwia roślinom pobieranie tych składników. W okresie letnim np. rośliny warzywne potrzebują na wytworzenie l g suchej masy 700—800 g wody. Powietrze zawarte w glebie przyczynia się do nagrzania jej oraz stanowi źródło tlenu, koniecznego do oddychania zarówno podziemnych części roślin, jak i organizmów istniejących w glebie. Toteż wysokość zbiorów w naszym ogródku za-Jeży również od ilości powietrza w glebie. Umiejętna uprawa polega na zachowaniu dobrego stosunku pomiędzy ilością wody, powietrza i odpowiedniej temperatury w glebie oraz na Utrzymaniu gruzełkowatej budowy gleby. Budowa gruzełkowa polega na tym, że poszczególne ziarenka gleby, łącząc się ze sobą w większe lub mniejsze grudki, powodują korzystne dla rozwoju roślin krążenie wody i powietrza, dając to, co nazywamy dobrymi własnościami fizycznymi gleby. Struktura gruzełkowa wpływa również dodatnio na bilans cieplny gleby.

Comments are closed.

  • Kompozycje kwiatowe cięte z naszych ogrodów

    Kwiaty w ogrodach możemy albo hodować, by cieszyć nimi nasze oczy i by pięknie zdobiły nasz ogród, albo po to by stworzyć z nich piękną wiązankę do wazonu. Możemy oczywiście godzić te dwie kwestie ze sobą. Nie każde jednak kwiaty nadają się do wazonu. Niektóre …
  • Ogrody botaniczne

    Niedziela przeważnie zarezerwowana jest dla rodziny. Możemy ją wtedy spędzać na wiele różnych sposobów. Jeśli jest ciepło, możemy się wybrać na wycieczkę rowerową, albo spacer do lasu, bądź ogrodu botanicznego. Te ostatnie są ostatnio dobrą atrakcją turystyczną. Możemy bowiem nie tylko przyjemnie spędzić czas w …
  • Nawożenie drzew w ogródku

    Do normalnego rozwoju drzew i krzewów owocowych potrzebne są wszystkie składniki zawarte w nawozach organicznych, oraz w nawozach mineralnych. I tak dla rozwoju owoców należy zwrócić uwagę na dostateczną dawkę potasu i fosforu, następnie azotu; liście i pędy zużywają dużo azotu, potasu, fosforu, wapnia i …