postheadericon Sałata

Sałata głowiasta jest bardzo bogata w witaminy i sole mineralne, ale tylko sałata świeża, prawidłowo przyprawiona, bo sparzona tłuszczem lub posolona dla odciśnięcia soku jest bezwartościowa, pozbawiona wszystkich swych cennych składników. Wyżej wartościowe są te odmiany sałaty, które mają wszystkie listki rozwichrzone, delikatne i blado zielone, nie zaś te, które mają liście zewnętrzne ciemno zielone, grube, twarde i gorzkie i trzeba je odrzucać, wewnętrzne zaś są białe i mają mniejszą wartość odżywczą. U nas w kraju jada się sałat niewiele; znamy ich bardzo mało — przeważnie sałatę głowiastą i to najczęściej jako nowalię wiosenną; inne sałaty, jak: endywia, roszponka, mniszek, cykoria, są prawie nieznane. Dlatego też zwróćmy głównie uwagę na uprawę sałaty głowiastej. Uprawa jej jest bardzo łatwa, a przy stosunkowo niewielkim wysiłku produkt otrzymamy pierwszej jakości, to jest duże, białe, kruche główki, a nie drobne suche listki, otrzymane bezpośrednio z siewu. Sałatę możemy mieć w swoim ogródku od wiosny aż do mrozów, zależnie od odmiany i pory jej wysiewu.

Comments are closed.

  • Większe rośliny

    W naszym ogródku można też posadzić bliżej domu, czy altanki l—2 egzemplarze większych drzewiastych krzewów wymagających pomiędzy sobą odległości 2—3 m jak: azalie gruntowe żółto, ceglasto i różowo— pięknie na wiosnę kwitnące, czy też różaneczniki o dużych kwiatach lila. Sadzimy je na miejscach dostatecznie wilgotnych, …
  • Gatunki

    W ogrodach amatorskich spotykamy w odróżnieniu do ogrodnictwa handlowego niezliczoną ilość gatunków i odmian drzew, krzewów owocowych, warzyw i kwiatów. Są tu nieraz zbierane rośliny do robienia nad nimi obserwacji i doświadczeń. Strata tej czy innej odmiany — nie grozi klęską — a pogłębia naszą …
  • Nawozy azotowe

    Nie stosujemy nawozów azotowych latem i wczesną jesienią, aby przedłużając okres wzrostu brzoskwini, nie zmniejszyć jej odporności na mróz. Jedynie azot w postaci azotniaku może być zastosowany późną jesienią. Potas polepsza jakość owoców brzoskwini, oraz uodparnia i wzmacnia drzewa brzoskwiniowe. Toteż nie należy żałować brzoskwiniom …