postheadericon Sałata

Sałata głowiasta jest bardzo bogata w witaminy i sole mineralne, ale tylko sałata świeża, prawidłowo przyprawiona, bo sparzona tłuszczem lub posolona dla odciśnięcia soku jest bezwartościowa, pozbawiona wszystkich swych cennych składników. Wyżej wartościowe są te odmiany sałaty, które mają wszystkie listki rozwichrzone, delikatne i blado zielone, nie zaś te, które mają liście zewnętrzne ciemno zielone, grube, twarde i gorzkie i trzeba je odrzucać, wewnętrzne zaś są białe i mają mniejszą wartość odżywczą. U nas w kraju jada się sałat niewiele; znamy ich bardzo mało — przeważnie sałatę głowiastą i to najczęściej jako nowalię wiosenną; inne sałaty, jak: endywia, roszponka, mniszek, cykoria, są prawie nieznane. Dlatego też zwróćmy głównie uwagę na uprawę sałaty głowiastej. Uprawa jej jest bardzo łatwa, a przy stosunkowo niewielkim wysiłku produkt otrzymamy pierwszej jakości, to jest duże, białe, kruche główki, a nie drobne suche listki, otrzymane bezpośrednio z siewu. Sałatę możemy mieć w swoim ogródku od wiosny aż do mrozów, zależnie od odmiany i pory jej wysiewu.

Comments are closed.

  • Grzybnia

    Grzybnię rozkładamy na grzędę nawozową przed przykryciem jej ziemią, nie wcześniej jak w pierwszej połowie maja (między 10 a 15), co 25 cm w kwadrat. W tym celu dzielimy grzybnię na kawałki wielkości orzecha włoskiego i wtykamy je na głębokość 5 cm do nawozu. Po …
  • Próchnica

    Obecność próchnicy i związków wapnia wpływa w wysokim stopniu na wytworzenie i utrzymanie się przez czas dłuższy struktury gruzełkowej, która zapewnia nam najlepszą harmonię powietrza, wody i temperatury, powodując przez to zwiększenie plonów. Gleby kwaśne, których przewagę mamy w Polsce, .nie są dobre. Poznajemy je …
  • Nawożenie drzew w ogródku

    Do normalnego rozwoju drzew i krzewów owocowych potrzebne są wszystkie składniki zawarte w nawozach organicznych, oraz w nawozach mineralnych. I tak dla rozwoju owoców należy zwrócić uwagę na dostateczną dawkę potasu i fosforu, następnie azotu; liście i pędy zużywają dużo azotu, potasu, fosforu, wapnia i …