postheadericon Sad

W młodym sadzie karłowym uprawiamy głównie warzywa wysadzone, czy wysiewane później jak: fasola, ziemniaki, pomidory itp. W okresie letnim podczas upałów dobrze jest, gdy gleba w sadzie jest zacieniona, gdyż zbytnie nagrzewanie wierzchnich warstw gleby nie sprzyja rozwojowi młodych drzewek. Po wcześniejszym zbiorze warzyw pożądane jest podsianie drzew łubinem lub mieszanką roślin motylkowych, które to rośliny pozostawione nie skoszone na zimę, ułatwiają gromadzenie się śniegu i chronią korzenie przed przemarzaniem. Reasumując powyższe, zgodnie z zasadami uprawy, z nadejściem wiosny, glebę jesienią skopaną należy szybko zgrabić byliny zabierać drzewkom wilgoci przez wyparowywanie wody. Niezależnie od powyższego, szczególnie przy uprawie warzyw nie należy zapominać o podlewaniu drzew w czasie suszy wiosennych i letnich. O ile zbiór warzyw kończymy jesienią, a kwaśny odczyn gleby wymaga przewietrzania jej, co stwierdzić można przy występowaniu skrzypu i szczawiku, przekopujemy między-rzędzia na tak zwaną ostrą skibę, usypując kopczyki ziemi wokoło drzew owocowych, tak, by ich korzenie były przykryte grubszą warstwą gleby.

Comments are closed.

  • Odpowiednie płytki

    Urządzając dom, mieszkanie kupujemy płytki. Zazwyczaj zakładamy je do łazienki, niektórzy również wykorzystują je do kuchni a nawet salonu. Obecnie niektóre płytki wyglądem przypominają panele, są jakby imitacją drewna. Salon płytek poznań oferuje bardzo bogaty asortyment w tym zakresie. Płytki łazienkowe występują w różnych odmianach, …
  • Brzoskwinie rozpinane przy ścianach

    Do niedawna panowało w Polsce przeświadczenie, że brzoskwinie możemy uprawiać jedynie rozpinane przy ścianach południowych, murach, czy płotach. Obecnie wierny, że lepiej się one czują rosnąc swobodnie jak inne drzewa. Niemniej niektóre odmiany późne, jak Królowa Ogrodów, Plenna z Kew pewniej dojrzewają i piękniej się …
  • Znaczenie ogrodnictwa

    Produkcja ogrodnicza przeznaczona dla kraju, tak jak i inne produkcje, wiąże się ściśle z konsumpcją (spożyciem). Gdybyśmy zwiększali produkcję, nie zwiększając spożycia, należałoby się obawiać nadprodukcji. W ogrodnictwie na długie lata niebezpieczeństwo to nam nie grozi. Zarówno owoców jak i warzyw spożywamy stanowczo wciąż za …