postheadericon Rzodkiewka rzodkiew i rzepa

Rzodkiewkę, rzodkiew i rzepę uprawiamy z siewu prosto do gruntu. Rzodkiewka ma bardzo krótki okres wegetacji i wiosną jest jednym z pierwszych pokarmów witaminowych. Wpływa ona pobudzająco na gruczoły trawienia i zwiększa apetyt. Zawartość olejku pobudzającego apetyt (w skład którego wchodzi siarka) jest różna u różny cli odmian i zależy w znacznym stopniu od warunków wzrostu roślin. Rzodkiewkę wysiewamy wiosną jak najwcześniej, a w każdym razie przez cały kwiecień i maj, na glebę próchniczną, żyzną, dostatecznie utrzymującą wilgoć. Również odmiany majowe rzodkwi sieje się jak najwcześniej, natomiast odmiany jesienne i zimowe w lipcu — najpóźniej do l-go sierpnia, w rzędy co 20 cm jeden od drugiego. W naszych ogródkach rzadziej uprawiamy rzepę jako przedplon, natomiast częściej jako poplon, wysiewając ją w lipcu lub początkach sierpnia jako poplon po wczesnych uprawach (np. po grochu). Zarówno rzodkiewkę jak rzodkiew i rzepę uprawia się wiosną jako przedplon, w końcu lata jako poplon. Gdy po wysiewie rośliny wzejdą, przerywamy je i to rzodkiewkę co 2—3 cm, rzodkiew i rzepę 6—8 cm. Pielęgnowanie polega na pieleniu, a u rzodkiewki na częstym podlewaniu. Rzodkiewkę, rzepę i rzodkiew zbieramy stopniowo w miarę wykształcania się części podziemnej.

Comments are closed.

  • Winorośl

    Winorośl jest jedną z najdawniej uprawianych roślin. Uprawa jej u nas zanikła wraz ze stopniowym zanikiem zamiłowania do pracy precyzyjnej oraz do pielęgnacji, wymagającej większych wysiłków. Niemniej tam, gdzie w Polsce okres większego nasłonecznienia pozwala na dojrzewanie winogron, winniśmy je wprowadzać, a specjalnie w naszych …
  • Krzewy ozdobne

    W małych ogródkach przeważnie nie mamy miejsca na drzewa ozdobne, jeżeli jednak możemy sobie na to pozwolić, to na pewno pomyślimy o krzewach ozdobnych. Duże zastosowanie w naszym ogródku mają krzewy mogące służyć jako żywopłoty. Podnoszą one piękno i zaciszność ogródka, a także chronią od …
  • Sad

    W młodym sadzie karłowym uprawiamy głównie warzywa wysadzone, czy wysiewane później jak: fasola, ziemniaki, pomidory itp. W okresie letnim podczas upałów dobrze jest, gdy gleba w sadzie jest zacieniona, gdyż zbytnie nagrzewanie wierzchnich warstw gleby nie sprzyja rozwojowi młodych drzewek. Po wcześniejszym zbiorze warzyw pożądane …