postheadericon Przechowywanie owoców

Spożycie owoców odmian letnich i jesiennych rozkładamy na kilka do kilkunastu dni. Zaraz po zbiorze owoce stawiamy w chłodnym, przewiewnym miejscu, układając je cienką warstwą 25—35 cm w skrzynkach lub koszach. Długość przechowania odmian zimowych zależy od temperatury i stopnia wilgotności wybranego na ten cel pomieszczenia. Wietrzyć należy piwnice, w których są przechowywane produkty w dnie bez-mroźne, najlepiej nocą. W ciągu dnia w dni ciepłe, piwnica winna być zamknięta, by nie wchodziło ciepłe powietrze. W zimie wietrzenie piwnicy winno odbywać się we dnie, w dni bez-mroźne, względnie przy małych mrozach. Najlepiej obniżenie temperatury znoszą jabłka, które przemarzają dopiero przy spadku jej poniżej —2°C. Niewielkie przemarznięcie owoców nie jest szkodliwe, ale po odtajaniu tracą one smak i nie mogą się długo przechowywać. Najlepsza jest temperatura 2 do 4° C, przy dostatecznej wilgotności i odpowiednim wietrzeniu. W zbyt suchych piwnicach jabłka wysychają, marszczą się, miąższ traci jędrność. Owoce stają się mniej smaczne. Dlatego też w suchszych piwnicach dobrze jest trzymać naczynia otwarte z wodą, każdy z owoców przechowywanych zawijać w papier. W braku piwnicy możemy owoce przechowywać w niewielkich beczkach (25—50 kg) zakopanych w ziemi, przykrywanych na powierzchni matami, słomą, łęcinami, liśćmi zależnie od możliwości. Dostęp do takich beczek musimy mieć przez okres spożywania owoców.

Comments are closed.

  • Pogotowie hydrauliczne – najlepsze rozwiązanie

    Pogotowie hydrauliczne w Poznań zapewni kompleksową naprawę wszelkich usterek związanych z hydrauliką. Ceny związane z takimi naprawami są adekwatne do tego, jakiej pomocy udzieli fachowiec.
  • Iglaki w ogrodach

    Iglaki, zarówno krzewy jak i te nieco większe są bardzo popularne zarówno na działkach, ogrodach, jak i czasem tylko przed domem. Iglaki są więc świetną ozdobą, nie tylko latem, czy wiosną, ale także zimą czy późną jesienią. Na ogrodach przydomowych, mogą więc też świetnie zastępować …
  • Rzodkiewka rzodkiew i rzepa

    Rzodkiewkę, rzodkiew i rzepę uprawiamy z siewu prosto do gruntu. Rzodkiewka ma bardzo krótki okres wegetacji i wiosną jest jednym z pierwszych pokarmów witaminowych. Wpływa ona pobudzająco na gruczoły trawienia i zwiększa apetyt. Zawartość olejku pobudzającego apetyt (w skład którego wchodzi siarka) jest różna u …