postheadericon Nawozy fosforowe i wapniowe

Superfosfat jest najskuteczniej działającym nawozem fosforowym. Działa szybko, gdyż łatwo rozpuszcza się w wodzie. Daje się go od 2 do 4 kg na 100 m2. Superfosfat można stosować jako nawóz pogłównie (dawany w trakcie wzrostu). Rozsypywać należy nie pod sam korzeń, ale w pasach między rzędami; Supertomasyna i tomasyna działają wolniej, stosować je należy na gleby kwaśne. Tomasyny dajemy tyle co superfosfatu, dawka supertomasyny wynosi około 1,5 kg na 100 m2. Wapnuje się glebę kwaśną, o złej budowie. Wapń zwiększa przewiewność i przepuszczalność drogą zgruźlenia rozpylonych cząsteczek. Sprzyja przeto, jak już wspomniałam, wytwarzaniu się budowy gruzełkowej gleby. Wapnujemy glebę w ogródku zwykle co 3 lata, stosując na 100 m2 około 15 kg tlenku wapnia czyli wapna palonego (mielonego) 65% na gleby cięższe i około 25 kg węglanu wapnia (również mielonego) na gleby lekkie. Należy unikać nadmiaru wapnia, gdyż może on spowodować chlorozę (odbarwienie roślin spowodowane brakiem chlorofilu). Mieszanie nawozów — nie wszystkie nawozy można dawać jednocześnie. Unikać należy przede wszystkim mieszania superfosfatu z nawozami azotowymi, oraz nawozów azotowych ze sobą tak jak i obornika z wapnem.

Comments are closed.

  • Przechowywanie warzyw

    Warzywa wybrane do przechowania na zimę powinny być dojrzałe i zdrowe, nie pokaleczone przy zbiorze, zebrane w dzień śnie zaschły. Ziemia na rozsadniku nie powinna być zbyt żyzna, aby cebula mię wyrosła w szczypior. Gdy szczypior zacznie usychać, wyjmujemy dymkę, układamy ją cienką warstwą na …
  • Co potrzebujemy aby wprowadzić styl prowansalski

    Styl Prowansalki i jego umiejętne dopasowanie do wnętrza. Wielu ludziom wydaje się, że dopasowanie tego jakże ogólnego stylu w sztuce architektonicznej jest dość trudne. Jest to jednak iluzja, bowiem mówimy chyba o jednym z najbardziej prostych stylów, które mimo wszystko człowiek lubi i szanuje. Tego …
  • Cebula perlowka i szczypiorek

    Jest to drobna cebulka plenna, zimująca również w ogrodzie, nadająca się na wszystkie konserwy i przetwory. Zwykle sadzimy ją jako poplon w sierpniu i wrześniu w rzędy co 20 cm, a co 15 od siebie. Przed mrozami wyrastają z posadzonych cebulek listki, które w zimie …