• Sałata

    Sałata głowiasta jest bardzo bogata w witaminy i sole mineralne, ale tylko sałata świeża, prawidłowo przyprawiona, bo sparzona tłuszczem lub posolona dla odciśnięcia soku jest bezwartościowa, pozbawiona wszystkich swych cennych składników. Wyżej wartościowe są te odmiany sałaty, które mają wszystkie listki rozwichrzone, delikatne i blado …
  • Woda

    Woda jest niezbędna do powstawania i utrzymywania się w glebie roztworów, które dostarczają roślinom składników pokarmowych w postaci soli: azotu, fosforu, potasu, wapnia, magnezu i innych. Woda znajdująca się w glebie dzięki zawartości dwutlenku węgla ma zdolność rozpuszczania związków trudno rozpuszczalnych i ułatwia roślinom pobieranie …
  • Ogród wersalski

    Wersal, jeden z najbardziej znanych w Europie założeń pałacowo-ogrodowych położony jest nieco ponad 20 km. Od stolicy Francji – Paryża. Budowę Wersalu rozpoczęto w roku 1668, rozległe i niezwykle ambitne przedsięwzięcie zajęło najbliższe kilkadziesiąt lat. Wersal miał być najpiękniejszym, największym kompleksem pałacowo – ogrodowym ówczesnej …