postheadericon Królowa Sadów

Królowa Sadów — Stara francuska odmiana, w Polsce pod tą nazwą spotyka się szereg innych wcześniejszych odmian. Dojrzewa w końcu września, na początku października. Kwiaty dzwonkowate, małe. Drzewo rośnie silnie. Owoce średnie lub duże, kształtu okrągło-spłaszczonego. Skórka omszona średniej grubości, prawie całkowicie pokryta ciemno-czerwonym rumieńcem. Miąższ zielono-biały, mocno zaczerwieniony przy pestce, soczysty, aromatyczny i słodki, o ile owoce dojrzewają. Pestka dobrze oddziela się. od miąższu. Nie zawsze u nas dojrzewa. Sadzić należy na glebach ciepłych i stanowiskach dobrze naświetlonych. Prószkowska — Odmiana krajowa dojrzewa we wrześniu. Kwiaty ma różowate. Drzewo rośnie dość silnie. Owoce średniej wielkości, przy dużej plenności drobne. Miąższ zielonawo-biały, koło pestki intensywnie zaczerwieniony, odstający od pestki, słodki z korzennym aromatem. Skórka cienka, zwarta, z owocu dojrzałego daje się ściągnąć, barwy zielonawej, z rumieńcem brunatno-czerwonym do fioletowo-czarnego. Cenna odmiana amatorska, dająca dobre wyniki na gorszych stanowiskach, w okolicach podgórskich. Daje się mnożyć z nasienia.

Comments are closed.

  • Nawozy fosforowe i wapniowe

    Superfosfat jest najskuteczniej działającym nawozem fosforowym. Działa szybko, gdyż łatwo rozpuszcza się w wodzie. Daje się go od 2 do 4 kg na 100 m2. Superfosfat można stosować jako nawóz pogłównie (dawany w trakcie wzrostu). Rozsypywać należy nie pod sam korzeń, ale w pasach między …
  • Gdzie kupić akcesoria elektryczne?

    Miejsce dokonania zakupów elektrycznych wyrobów wpływa między innymi na koszty, które trzeba będzie ponieść szczególnie w przypadku decydowania się na zrealizowanie instalacji zarówno elektrycznych oraz oświetleniowych. Jednocześnie nie bez znaczenia jest również przy realizowaniu instalacji elektrycznych, by decydować się na postawienie na takie elementy oraz …
  • Sałata

    Sałata głowiasta jest bardzo bogata w witaminy i sole mineralne, ale tylko sałata świeża, prawidłowo przyprawiona, bo sparzona tłuszczem lub posolona dla odciśnięcia soku jest bezwartościowa, pozbawiona wszystkich swych cennych składników. Wyżej wartościowe są te odmiany sałaty, które mają wszystkie listki rozwichrzone, delikatne i blado …