postheadericon Iglaki w ogrodach

Iglaki, zarówno krzewy jak i te nieco większe są bardzo popularne zarówno na działkach, ogrodach, jak i czasem tylko przed domem. Iglaki są więc świetną ozdobą, nie tylko latem, czy wiosną, ale także zimą czy późną jesienią. Na ogrodach przydomowych, mogą więc też świetnie zastępować drzewko bożonarodzeniowe, które przyozdobimy lampkami i kolorowymi bombkami. Iglaki też mają różną barwę, wzrost, możemy kupić takie które lubią słońce, lub tylko cień, takie bardziej karłowate, płażyste, albo rosnące w górę i osiągające nawet kilkumetrowe rozmiary. W ogrodach warto iglaki sadzić gdzieś z boku, po pierwsze dlatego by nie przysłaniały innych roślin, a po drugie dlatego, że iglaki lubują się w kwaśnej ziemi i trzeba koniecznie o to zadbać, jeśli chcemy by nam pięknie rosły. Jeśli iglaki lubią cień, to warto je tam posadzić, ale jeśli lubią słońce, to musimy im to zapewnić. Barwa iglaków zależna jest od miejsca, w którym rosną, te lubiące cień, mają barwę bardziej ciemnozieloną, a te lubiące słońce mogą mieć nawet dwa lub trzy kolory. Iglaki jednak podatne są na różnego typu choroby, dlatego musimy uważać, na wszelkie zmiany na gałązkach, bądź jeśli już usychają, należy szybko reagować by uchronić drzewko przed całkowitym uschnięciem.

Comments are closed.

  • Ulubione filmy i programy – TV online

    Jesień to okres, który niewielu z nas lubi. Na zewnątrz jest szaro i ponuro. Częściej pada, więc nie mamy ochoty wychylać nosa z domu. Z drugiej strony, nie mamy pomysłu, jak spędzać wieczory w mieszkaniu, by się nie nudzić. Niewiele jest możliwości. Znajomi nierzadko nie …
  • Walka z przymrozkami

    Przy uprawie moreli najistotniejszą staje się walka z przymrozkami wiosennymi, które niszczą zarówno kwiaty, jak i zawiązki owoców, powodując zmniejszenie plonów. Często przymrozki nawet powodują, że dobre plony moreli w Polsce zbiera się zaledwie co kilka lat. Podobna zresztą sytuacja jest i w innych krajach. …
  • Sałata

    Sałata głowiasta jest bardzo bogata w witaminy i sole mineralne, ale tylko sałata świeża, prawidłowo przyprawiona, bo sparzona tłuszczem lub posolona dla odciśnięcia soku jest bezwartościowa, pozbawiona wszystkich swych cennych składników. Wyżej wartościowe są te odmiany sałaty, które mają wszystkie listki rozwichrzone, delikatne i blado …