postheadericon Grzybnia

Grzybnię rozkładamy na grzędę nawozową przed przykryciem jej ziemią, nie wcześniej jak w pierwszej połowie maja (między 10 a 15), co 25 cm w kwadrat. W tym celu dzielimy grzybnię na kawałki wielkości orzecha włoskiego i wtykamy je na głębokość 5 cm do nawozu. Po założeniu grzybni, grzędy przykrywamy matami lub papierami, czy workami, by temperatura nawozu utrzymała się w granicach 20—25°C. Po trzech dniach sprawdzamy temperaturę, o ile spadła ona poniżej 20°C, przykrywamy mocniej, o ile podeszła do 30°C — zdejmujemy nieco okrycie. Po dwóch-trzech tygodniach od czasu założenia grzybni przysypujemy zagony z założoną grzybnią, uprzednio przygotowaną do tego celu — ziemią. Ziemią wilgotną, nie za mokra (nie mażącą się) obsypujemy zagony warstwą do 5 cm. Następnie przez 2—4 tygodnie czekamy na wyniki naszych prac. W tym czasie dbamy jedynie o zachowanie równomiernej wilgotności z tym, że nadmiar wody jest równie niebezpieczny dla pieczarek, jak susza. Przy temperaturze grzęd pieczarek nie niższej niż 18° C plon — zaczynamy mieć w czasie 5—6 tygodni od czasu założenia grzybni. O ile temperatura jest niższa, czas pojawienia się pierwszych pieczarek może się znacznie przesunąć. Najcenniejsze są pieczarki małe, zebrane przed pękaniem osłonki kapeluszowej. Przy zbiorze wykręcamy pieczarki wraz z całym trzonkiem, gdyż pozostawienie części trzonka w glebie powoduje procesy gnilne.

Comments are closed.

  • Korona drzewa

    Gdy drzewko ma koronę z jednej strony silniej rozwinięta, to ustawiając je baczymy, by korona wypadła od strony wiatru. Po dobrym ustawieniu drzewka i rozłożeniu korzeni na kopczyku jeden z sadzących przytrzymuje je we właściwym położeniu, drugi obsypuje korzenie ziemia. Musi to być ziemia dobra, …
  • Rzodkiewka rzodkiew i rzepa

    Rzodkiewkę, rzodkiew i rzepę uprawiamy z siewu prosto do gruntu. Rzodkiewka ma bardzo krótki okres wegetacji i wiosną jest jednym z pierwszych pokarmów witaminowych. Wpływa ona pobudzająco na gruczoły trawienia i zwiększa apetyt. Zawartość olejku pobudzającego apetyt (w skład którego wchodzi siarka) jest różna u …
  • Gatunki

    W ogrodach amatorskich spotykamy w odróżnieniu do ogrodnictwa handlowego niezliczoną ilość gatunków i odmian drzew, krzewów owocowych, warzyw i kwiatów. Są tu nieraz zbierane rośliny do robienia nad nimi obserwacji i doświadczeń. Strata tej czy innej odmiany — nie grozi klęską — a pogłębia naszą …