postheadericon Grzybnia

Grzybnię rozkładamy na grzędę nawozową przed przykryciem jej ziemią, nie wcześniej jak w pierwszej połowie maja (między 10 a 15), co 25 cm w kwadrat. W tym celu dzielimy grzybnię na kawałki wielkości orzecha włoskiego i wtykamy je na głębokość 5 cm do nawozu. Po założeniu grzybni, grzędy przykrywamy matami lub papierami, czy workami, by temperatura nawozu utrzymała się w granicach 20—25°C. Po trzech dniach sprawdzamy temperaturę, o ile spadła ona poniżej 20°C, przykrywamy mocniej, o ile podeszła do 30°C — zdejmujemy nieco okrycie. Po dwóch-trzech tygodniach od czasu założenia grzybni przysypujemy zagony z założoną grzybnią, uprzednio przygotowaną do tego celu — ziemią. Ziemią wilgotną, nie za mokra (nie mażącą się) obsypujemy zagony warstwą do 5 cm. Następnie przez 2—4 tygodnie czekamy na wyniki naszych prac. W tym czasie dbamy jedynie o zachowanie równomiernej wilgotności z tym, że nadmiar wody jest równie niebezpieczny dla pieczarek, jak susza. Przy temperaturze grzęd pieczarek nie niższej niż 18° C plon — zaczynamy mieć w czasie 5—6 tygodni od czasu założenia grzybni. O ile temperatura jest niższa, czas pojawienia się pierwszych pieczarek może się znacznie przesunąć. Najcenniejsze są pieczarki małe, zebrane przed pękaniem osłonki kapeluszowej. Przy zbiorze wykręcamy pieczarki wraz z całym trzonkiem, gdyż pozostawienie części trzonka w glebie powoduje procesy gnilne.

Comments are closed.

  • Nawozy pomocnicze nieorganiczne

    Nawozy mineralne, stosowane bądź jako dopełnienie do obornika lub innych nawozów organicznych, bądź jako samodzielne nawożenie tam, gdzie obornika brak, są nawozami jednostronnymi, bowiem zasadniczo zasilają glebę tylko w jeden składnik pokarmowy. Z nawozów pomocniczych są w użyciu głównie azotowe, fosforowe, potasowe i wapniowe, choć …
  • Próchnica

    Obecność próchnicy i związków wapnia wpływa w wysokim stopniu na wytworzenie i utrzymanie się przez czas dłuższy struktury gruzełkowej, która zapewnia nam najlepszą harmonię powietrza, wody i temperatury, powodując przez to zwiększenie plonów. Gleby kwaśne, których przewagę mamy w Polsce, .nie są dobre. Poznajemy je …
  • Sałata

    Sałata głowiasta jest bardzo bogata w witaminy i sole mineralne, ale tylko sałata świeża, prawidłowo przyprawiona, bo sparzona tłuszczem lub posolona dla odciśnięcia soku jest bezwartościowa, pozbawiona wszystkich swych cennych składników. Wyżej wartościowe są te odmiany sałaty, które mają wszystkie listki rozwichrzone, delikatne i blado …