postheadericon Gdzie sadzić drzewa morelowe

Wybór terenu — Morelom należy tak jak i brzoskwiniom dać miejsce odsłonięte, z jak największym dostępem światła i z dobrym odpływem zimnego powietrza. Dlatego też najlepiej udają się one na górnych częściach skłonów, przy tym skłony południowe nie są zbyt bezpieczne dla moreli, bo przyśpieszają jej kwitnienie. Dobre są również tereny równe, w pobliżu zbiorowisk wodnych. Opary bowiem gromadzące się nad wodą, chronią drzewa przed mrozami. Również dobre są tereny koło mocniej uczęszczanych dróg kolejowych, ze względu na opary dymne chroniące kwiaty moreli w okresie kwitnienią. Nie należy sadzić moreli w kotlinach wgłębionych i jako podszycie starszych rozwiniętych drzew. Lepiej jest sadzić je tam, gdzie klimat jest suchszy, gdyż nie lubią one większych opadów. Pora sadzenia moreli najlepsza jest wczesną wiosną. Niemniej tak jak i brzoskwinie mogą one być sadzone wczesną jesienią w październiku. Pamiętajmy jednak o tym, że drzewa moreli, tak jak i wszystkie inne, od chwili rozpakowania „balotów”, w których przyszły ze szkółek, lub od wyjęcia z ziemi, do chwili posadzenia, powinny być zadołowane w zacisznym i zacienionym miejscu. Przesuszenie korzeni powoduje bowiem często nieprzyjęcie się drzewek.

Comments are closed.

  • Przechowywanie owoców

    Spożycie owoców odmian letnich i jesiennych rozkładamy na kilka do kilkunastu dni. Zaraz po zbiorze owoce stawiamy w chłodnym, przewiewnym miejscu, układając je cienką warstwą 25—35 cm w skrzynkach lub koszach. Długość przechowania odmian zimowych zależy od temperatury i stopnia wilgotności wybranego na ten cel …
  • Sadzenie drzew

    Czas sadzenia drzew i krzewów owocowych zależy od okresu, w którym postanowiliśmy naszą działkę obsadzić drzewkami. Najlepiej jest to postanowienie powziąć wczesną jesienią, po czym natychmiast zamówić drzewka, czas sadzenia natomiast uzależnić od gleby. Krzewy jagodowe, jak agrest, porzeczki, maliny oraz większość drzew owocowych lepiej …
  • Woda

    Woda jest niezbędna do powstawania i utrzymywania się w glebie roztworów, które dostarczają roślinom składników pokarmowych w postaci soli: azotu, fosforu, potasu, wapnia, magnezu i innych. Woda znajdująca się w glebie dzięki zawartości dwutlenku węgla ma zdolność rozpuszczania związków trudno rozpuszczalnych i ułatwia roślinom pobieranie …