postheadericon Gdzie sadzić drzewa morelowe

Wybór terenu — Morelom należy tak jak i brzoskwiniom dać miejsce odsłonięte, z jak największym dostępem światła i z dobrym odpływem zimnego powietrza. Dlatego też najlepiej udają się one na górnych częściach skłonów, przy tym skłony południowe nie są zbyt bezpieczne dla moreli, bo przyśpieszają jej kwitnienie. Dobre są również tereny równe, w pobliżu zbiorowisk wodnych. Opary bowiem gromadzące się nad wodą, chronią drzewa przed mrozami. Również dobre są tereny koło mocniej uczęszczanych dróg kolejowych, ze względu na opary dymne chroniące kwiaty moreli w okresie kwitnienią. Nie należy sadzić moreli w kotlinach wgłębionych i jako podszycie starszych rozwiniętych drzew. Lepiej jest sadzić je tam, gdzie klimat jest suchszy, gdyż nie lubią one większych opadów. Pora sadzenia moreli najlepsza jest wczesną wiosną. Niemniej tak jak i brzoskwinie mogą one być sadzone wczesną jesienią w październiku. Pamiętajmy jednak o tym, że drzewa moreli, tak jak i wszystkie inne, od chwili rozpakowania „balotów”, w których przyszły ze szkółek, lub od wyjęcia z ziemi, do chwili posadzenia, powinny być zadołowane w zacisznym i zacienionym miejscu. Przesuszenie korzeni powoduje bowiem często nieprzyjęcie się drzewek.

Comments are closed.

  • Rzodkiewka rzodkiew i rzepa

    Rzodkiewkę, rzodkiew i rzepę uprawiamy z siewu prosto do gruntu. Rzodkiewka ma bardzo krótki okres wegetacji i wiosną jest jednym z pierwszych pokarmów witaminowych. Wpływa ona pobudzająco na gruczoły trawienia i zwiększa apetyt. Zawartość olejku pobudzającego apetyt (w skład którego wchodzi siarka) jest różna u …
  • Uprawa ziemi

    Przy intensywnej i starannej uprawie ziemi i troskliwej pielęgnacji roślin, dobrze zagospodarowany ogródek jest w stanie podnieść budżet rodzinny rocznie o 4 tysiące złotych, tzn. o sumę wartości spożytych owoców i warzyw + kwiaty. Z punktu widzenia gospodarki ogólno-państwowej w zakres użytkowników małych ogródków wchodzi …
  • Sałata

    Sałata głowiasta jest bardzo bogata w witaminy i sole mineralne, ale tylko sałata świeża, prawidłowo przyprawiona, bo sparzona tłuszczem lub posolona dla odciśnięcia soku jest bezwartościowa, pozbawiona wszystkich swych cennych składników. Wyżej wartościowe są te odmiany sałaty, które mają wszystkie listki rozwichrzone, delikatne i blado …