postheadericon Brzoskwinie rozpinane przy ścianach

BrzoskwinieDo niedawna panowało w Polsce przeświadczenie, że brzoskwinie możemy uprawiać jedynie rozpinane przy ścianach południowych, murach, czy płotach. Obecnie wierny, że lepiej się one czują rosnąc swobodnie jak inne drzewa. Niemniej niektóre odmiany późne, jak Królowa Ogrodów, Plenna z Kew pewniej dojrzewają i piękniej się barwią sadzone przy murach o wystawach południowych, południowo-wschodnich, czy południowo-zachodnich, które to wystawy wzmacniają ilość dostępnego im światła i ciepła. Owoce z drzew rozpinanych jednak nie są tak smaczne jak z drzew wolno rosnących, gdyż dojrzewają nierównomiernie i gdy połowa owocu wystawiona na światło dojrzewa — druga połowa umieszczona w cieniu jest jeszcze surowa i odwrotnie, gdy połowa zacieniona dojrzewa — połowa naświetlona już jest przejrzała, mączysta, bez właściwych wartości smakowych. Brzoskwinie rozpinane przy ścianach są narażone na większe skoki temperatur, cierpią od braku przewiewu, wydelikacają się, dlatego są bardziej wrażliwe na mróz i wymagają przykrycia na zimę. Są one również nawiedzane częściej przez choroby i szkodniki.

Comments are closed.

  • Wybór najlepszej oferty internetu

    Trzeba przyznać, że osoby zainteresowane posiadaniem dostępu do internetu mogą obecnie korzystać z wielu różnych ofert. Muszą jedynie wybrać spośród z nich taką, która będzie najlepsza, aby mogły swobodnie korzystać z internetu. Jednak trzeba pamiętać, że z powodu tego, jak dużo ofert internetu jest obecnie …
  • Sad

    W młodym sadzie karłowym uprawiamy głównie warzywa wysadzone, czy wysiewane później jak: fasola, ziemniaki, pomidory itp. W okresie letnim podczas upałów dobrze jest, gdy gleba w sadzie jest zacieniona, gdyż zbytnie nagrzewanie wierzchnich warstw gleby nie sprzyja rozwojowi młodych drzewek. Po wcześniejszym zbiorze warzyw pożądane …
  • Nawożenie drzew w ogródku

    Do normalnego rozwoju drzew i krzewów owocowych potrzebne są wszystkie składniki zawarte w nawozach organicznych, oraz w nawozach mineralnych. I tak dla rozwoju owoców należy zwrócić uwagę na dostateczną dawkę potasu i fosforu, następnie azotu; liście i pędy zużywają dużo azotu, potasu, fosforu, wapnia i …